x
sadsad x
asdasd
sari_tasli_kelebek

Öğretmenler Günü Hakkında: Anlamı, Hikayesi ve Tarihçesi

24 Haziran 2024
Öğretmenler Günü Hakkında: Anlamı, Hikayesi ve Tarihçesi

Öğretmenler Günü Hakkında: Anlamı, Hikayesi ve Tarihçesi

Öğretmenler Günü dünyanın farklı yerlerinde farklı tarihlerde kutlansa da Türkiye’de her yıl 24 Kasım öğretmenlere ayrılıyor. Bir çocuğun yetişmesinde anne baba kadar, hatta kimi zaman onlardan daha fazla role sahip olan öğretmenler dünya üzerinde en kutsal mesleklerden birini icra ediyor. Bir çocuğun en büyük şansı iyi bir öğretmene denk gelmesi olarak belirtilirken, Öğretmenler Günü de işte bu değerin bir kere daha ifade edilmesi için vasıta oluyor.

Her kültürde öğretmenlik mesleği toplum içinde büyük bir saygı görüyor. Zira toplumun bugünkü haline gelmesinde öğretmenlerin büyük payı bulunuyor. Herhangi bir karşılık beklemeden çocukları geleceğe hazırlayan bu özel kişilere sevgi, saygı ve şükranlarını bildirmek isteyenler Öğretmenler Günü’nde hediyeler alıyor, duygularını ifade eden yazılar yazıyor, etkinlik ve organizasyonlar düzenliyor. Ülkemizde bu günün anlam ve önemini belirten paylaşımlar, yerel yönetimler ve resmi kurumlar tarafından da yapılırken, mücevherattan, kıyafete, elektronikten ev tekstiline farklı sektörlerdeki markalar Öğretmenler Günü’ne özel kampanyalar hayata geçiriyor.

Öğretmenler Günü'nün Anlamı

Öğretmenler Günü ister şehirde ister kırsalda ister rahatlık içinde ister zor koşullar altında çalışıyor olsun, öğretmenlerin toplumdaki önemli rolünü ve insanlara kattıkları değeri vurguluyor. Öğretmenler, bilgiyi ve ilmi aktaran, insanları eğiten, geliştiren ve geleceğe hazırlayan kişilerdir.  Onlar, insan hayatındaki en önemli rehberlerimizden biridir ve her zaman doğru yolu göstermeye çalışırlar. Öğretmenler Günü de işte bu fedakâr ve değerli insanların emeklerini takdir etmek ve onlara olan minnettarlığı ifade etmek için bir fırsat olarak görülüyor.

Öğretmenler Günü'nün Hikayesi ve Tarihçesi:

Öğretmenler Günü'nün tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1928 yılında Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği'ni kabul ettiği güne dayanıyor.  Mustafa Kemal Atatürk, Bakanlar Kurulu tarafından 11 Kasım 1928 tarihinde Başöğretmen unvanını almış, 24 Kasım’da yayımlanan Millet Mektepleri Talimatnamesi ile de karar resmileşmişti.

Öğretmenler Günü’nün resmi olarak kutlanması ise Atatürk’ün 100. Doğum gününde gerçekleşmiştir. Atatürk’ün Başöğretmen oluşunun yıldönümü olan 24 Kasım tarihi, o yıldan sonra Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bununla birlikte Resmi Gazete’nin 26 Şubat 1981 tarihli sayısında yayınlanan "Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği" içeriğinde de Öğretmenler Günü'nün amaçları, kutlama komitelerinin görev, yetki ve sorumlulukları ve kutlama gününe ilişkin esaslar yer aldı.

Öğretmenler Günü Hakkında İlginç Bilgiler:

Dünyanın ilk Öğretmenler Günü kutlaması, 1950 yılında Hindistan'da yapılmıştır.

UNESCO, 1994 yılında 5 Ekim'i Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan etmiştir.

Türkiye'de 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün yanı sıra 5 Ekim'de de Dünya Öğretmenler Günü kutlanmaktadır.

Öğretmenler Günü'nün resmi çiçeği karanfildır. Kırmızı karanfil, yaşayan öğretmenleri, beyaz karanfil ise vefat eden öğretmenleri simgeler.

Öğretmenler Günü'nün rengi yeşildir. Yeşil renk, doğayı, umudu ve yeni başlangıçları simgeler.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.