Dünya Kadınlar Günü: Tarihçesi ve Önemi
24 Haziran 2024Dünya Kadınlar Günü: Tarihçesi ve Önemi
Dünya Kadınlar Günü dünya genelinde her yıl 8 Mart tarihinde kutlanıyor. Bugün çiçeklerle ve hediyelerle romantize edilen bu özel günün anlamı, aslında sadece iyi bir gün geçirmek ve kadınları mutlu etmekle sınırlı kalmıyor. Zira Dünya Kadınlar Günü, kadınların siyasi ve sosyal haklarının savunulması, kadınların uğramış olduğu eşitsizliklere dikkat çekmek ve var olan hakları savunmak için kutlanmaya başlanan bir gün olarak biliniyor.
Dünyanın pek çok bölgesinde kadınlar sırf cinsiyetlerinden dolayı, sırf kadın oldukları için hak etmedikleri eşitsizliklere maruz kalıyor. Aynı çalışma şartlarında bulunmalarına rağmen erkeklerden daha düşük ücret alıyor, kariyer yolculuğunda erkeklerin önü açılırken kadınların önüne set çekiliyor. İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bu yüzyılda bile var olan eşitsizlikler karşısındaki mücadeleyi dile getirmek, kadınların sesini duyurmak için kutlanıyor.
Dünya Kadınlar Günü’nün Tarihçesi
Bugün çeşitli etkinliklerle, süslenmiş masalar, çiçekler ve hediyelerle kutlanan Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesi ise trajik bir olaya dayanıyor.
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York eyaletinde bir dokuma fabrikasında işçiler çalışma şartlarının daha iyi bir hale getirilmesi için greve başladı. Fabrikada iş bırakan işçiler aslında 40 bin işçiyi temsil ediyordu. Ancak işçilerin bu eyleme şiddet ile karşılık gördü. Güvenlik güçleri ve işçiler arasında çıkan arbedenin ardından işçiler fabrikaya kilitlenmişti.
Daha iyi koşullarda çalışmak için seslerini duyurmak isteyen işçiler kilitli kaldıkları fabrikadan çıkmaya çalışırken, fabrikada çıkan yangın onların hayatına mal oldu. 129 kadın işçi çıkan yangında hayatını kaybetti. O gün fabrikada yanarak can veren kadın işçilerin sesi belki duyulmadı ama kendilerinden sonra gelecek kadın çalışanların sesinin duyulması için o gün büyük bir adım oldu.
Bu trajik olay ve 8 Mart tarihi elbette hemen bir Kadınlar Günü temasına dönüşmedi. Ancak feci şekilde can veren kadın işçiler unutulmadı. Her yıl onları anma törenleri düzenlendi. Aradan geçen 59 yılın ardından Danimarka’da gerçekleşen Uluslararası Sosyalist Kadınlar konferansında 8 Mart tarihinin Dünya Kadınlar günü olarak kabul edilmesi teklifi sunuldu. Teklifin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra çalışmalar meyvelerini verdi bu ve bu tarih “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başladı.
Dünya Kadınlar Günü’nün Önemi
Dünya Kadınlar Günü, kadınların siyasi ve sosyal haklarını savunmak için önemli bir gün olarak kabul edilir. Bu gün, dünyadaki tüm kadınların başarılarını kutlamak ve hâlâ karşı karşıya oldukları eşitsizliklere dikkat çekmek için bir fırsattır.
Dünya genelinde kadınlar, eğitim, sağlık, iş ve siyaset gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydetmiş olsalar da, hâlâ birçok eşitsizlikle karşı karşıyadırlar. Dünya Kadınlar Günü, bu eşitsizliklere dikkat çekmek ve daha adil bir dünya için mücadeleyi sürdürmek için bir farkındalık günü olarak önemlidir.