x
sadsad x
asdasd
kasim_ozel_yilan_yuzuk.jpg (97 KB)

33'lük Tesbih Nedir? Nerede Kullanılır?

07 Ağustos 2024
33'lük Tesbih Nedir? Nerede Kullanılır?

33'lük Tesbih Nedir? Nerede Kullanılır?

33’lük tesbihler en çok kullanılan tesbih çeşitleri arasında yer alırken hem dini hem de geleneksel bir anlam da taşıyor. Pratikliği ve boyutları ile her yerde kolaylıkla bulunup kullanılabilen 33’lük tesbihler, koleksiyonerlerin de en önem verdiği parçalar arasında adından söz ettiriyor.

Zikir ve dua okunacak her yerde, namazlardan sonra, kandil gibi dini açıdan özel gecelerde kullanılan 33’lük tesbihler aynı zamanda Türk kültüründe stres atmak için de kullanılıyor. Milyonlarca kişi günlük hayatta bol kaldığı her anda ibadet amacı gütmeden bu tarz tesbihleri eline alıyor.

33’lük tesbihler, namaz sonrası tesbihatlarda sıklıkla kullanılırken, Subhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber gibi 33 defa çekilen zikirlerin sayısı olduğu için oldukça pratiklik sağlar.

Her ne kadar sayı olarak namaz tesbihlerinden daha az taneye sahip olsa da 33^lük tesbihler de dua ve zikirlerin sayılarını takip etmek için rahatlıkla kullanılır.

Ayrıyeten 33’lük tesbihlerin stres atmak için kullanılması da oldukça yaygın bir gelenektir.

33'lük Tesbihin Tanımı ve Kökeni

33’lük tesbih bir imame ve 33 boncuk tanesinden oluşan tesbihlerdir. Yapıldığı malzeme ve tasarımındaki işçilik ile oldukça geniş bir fiyat skalasına sahip olan 33’lük tesbihlerin kökeninin ne kadar eskilere kadar dayandığına dair bir bilgi bulunmuyor.

Tesbih Çeşitleri Arasında 33'lük Tesbihin Yeri

Hem aksesuar olarak hem de dini amaçlı kullanımlarda birçok farklı tesbih çeşidi yer alıyor. 99’luk namaz tesbihleri, zaza tesbihleri, efe tesbihleri ve katalin tesbihleri gibi kullanımda olan tesbihlerin arasında 33’lük tesbihler pratiklikleri ile dikkat çekiyor. Hem stres atmak hem de ibadet amaçlı olarak yoğun şekilde kullanılan bu tesbih çeşitleri fonksiyonel yapısıyla da diğer tesbih türlerinden ayrılıyor.

33'lük Tesbihin Üretim Süreci ve Malzemeleri

33’lük tesbih üretim sürecini belirleyen en önemli nokta üretimde kullanılan malzemeye göre şekilleniyor. Zira bu tarz tesbihlerin yapımında doğal taşlardan, ahşap ve kemik malzemelere kadar çok fazla hammadde kullanılıyor.

Akik, jasper, kaplan gözü, kuvars ve oltu taşı doğal taşlardan oluşan tesbihlerin üretim süreci farklı iken, abanoz, kuka ve kehribar gibi ahşap ürünlerden yapılan tesbihlerin üretim süreci de elbette farklı oluyor. Ayrıca deve kemiği ve fil dişi gibi tamamen organik maddelerden üretilen tesbihlerde gerçekleşen adımlar da doğal olarak farklılık gösteriyor.

Ayrıca doğal olmayan, fiber tesbihlerin üretimi de yine hammaddenin yapısına göre şekilleniyor. Bu kapsamda her maddenin üretime başlangıç noktası, sertlik, parlaklık gibi doğal yapısı, şekillendirmeye uygunluğu üretim sürecinin gidişatında önemli rol oynuyor.

Tesbihin Kullanım Alanları ve Dini Önemi

Günümüzde birçok farklı tesbih çeşidi bulunuyor. Geleneksel ve yörelere ait tesbihlerin yanı sıra sadece dini amaçlı üretilen tesbihler de farklı tasarımlarla kullanıcının beğenisine sunuluyor.

Dini açıdan ise tesbihler, zikir ve duaların sayısının tespit edilmesinde, hem namazlardan sonra hem de gün içinde inananların elinden düşmüyor.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.